Snijvoeg

De snijvoeg is voor het eerst in de 18e eeuw ontwikkeld voor de verfraaiing van het metselwerk. De toepassing ervan was echter meer uitzondering dan regel. De specie voor deze voeg werd vroeger op ambachtelijke manier gemaakt en verwerkt. De mortel voor een snijvoeg wordt gemaakt van kalk (bindmiddel) en zand (toeslagmiddel).Dit wordt gedaan,omdat kalk elastisch is en daardoor vervorming in het metselwerk kan opvangen. Daarom worden bij monumentale panden altijd kalkmortels toegepast en geen cementmortel en zo wordt dus schade voorkomen.

Bij een snijvoeg ligt het voegwerk gelijk aan de gevel. Het is een smalle voeg. De snijvoeg wordt, net als bij de knipvoeg, aan de onder- en bovenzijde afgesneden. En ook deze voeg, net als de knipvoeg, wordt vooral aangetroffen in monumentale panden. Maar ook de nieuwbouw leent zich erg goed voor deze techniek.

Restauratie Monument - Project Monument076 - Gevelrestauratie - Bed & Breakfast Etten-Leur / Breda

Overzicht van Voegsoorten

Hieronder treft u een overzicht aan van de verschillende soorten voegen. Voegwerk van de gevel bestaat uit een lintvoeg (horizontale voeg) en een stootvoeg (verticale voeg). De mortel waarmee de voeg gezet wordt is afhankelijk van de oorspronkelijke voeg. In de meeste gevallen wordt bij de gevelrestauratie van monumenten gebruik gemaakt van kalkmortel. Voor het zetten van een ambachtelijke voeg zoals de knipvoeg, snijvoeg of daggestreek-voeg is het aan te raden een gecertificeerd ambachtelijk voeger in te schakelen. Wilt u geadviseerd worden over welke voegsoort het beste bij uw woning of pand past? Wij komen graag bij u langs, klik hier om een afspraak te maken.

De knipvoeg is een ambachtelijke voeg en wordt vaak bij monumentale gevels toegepast. De voeg wordt met een speciale mortel gezet en zit buiten het het zichtvlak van de steen. Het verschil met de snijvoeg is dat deze voeg gelijk aan het zichtvlak van de steen wordt gesneden. De knipvoeg wordt gesneden met een facet-randje.

Meer over de knipvoeg

knipvoeg-geknipte-voeg-de-beuck-gevelrestauratie-monument

De snijvoeg is een ambachtelijke voeg en wordt vaak bij monumentale gevels toegepast. De voeg wordt met een speciale mortel gezet en is gelijk aan het zichtvlak van de steen. Het verschil met de knipvoeg is dat de knipvoeg voeg buiten het zichtvlak van de steen wordt gesneden. De snijvoeg wordt gesneden met een facet-randje.

Lees meer over de snijvoeg

snijvoeg-gesneden-voeg-de-beuck-gevelrestauratie-monument

De voeg met daggestreep wordt met een speciale mortel gezet en is een doorgestreken voeg. Bij deze voeg wordt in het midden van de lintvoeg (horizontale voeg) een streep getrokken. Een mooie variant op deze voeg is het zogenaamde “boeren knipwerk”. Hierbij worden de stootvoegen (verticale voegen) geknipt.

daggestreep-voeg-daggesnede-de-beuck-gevelrestauratie-monument

De borstelvoeg is een relatief goedkope voeg en heeft een ruw oppervlak, gelijk aan het zichtvlak van de steen.

borstelvoeg-kamwerk-platvolle-voeg-daggesnede-de-beuck-gevelrestauratie-monument

De doorgestreken voeg zit gelijk met het zichtvlak van de steen en heeft een glad oppervlak. Wanneer deze voeg met de juiste verhoudingen wordt aangebracht heeft deze voeg ook een licht waterkerend oppervlak.

doorgestreken-voeg-platvol-glad-de-beuck-gevelrestauratie-monument

De glad licht verdiepte voeg is hetzelfde als de doorgestreken voeg maar ligt ongeveer 1mm tot 2mm achter het zichtvlak van de steen.

glad-licht-verdiepte-voeg-terugliggende-voeg-de-beuck-gevelrestauratie-monument

De glad verdiepte voeg is hetzelfde als de doorgestreken voeg maar ligt ongeveer 2mm tot 5mm achter het zichtvlak van de steen.

glad-verdiepte-voeg-terugliggende-voeg-de-beuck-gevelrestauratie-monument

De schaduwvoeg is een voeg waarbij de lintvoeg (horizontaal) schuin omhoog tussen de stenen ligt en de stootvoeg (verticaal) gelijk met het zichtvlak van de steen ligt. De schaduwvoeg heeft een glad oppervlak.

schaduwvoeg-de-beuck-gevelrestauratie-monument
voeggarant-voegbedrijf-voegwerk-800x1024

Wilt u uw gevel (opnieuw) laten voegen en is een goede prijs/kwaliteit-verhouding daarbij voor u belangrijk? Wij maken graag een afspraak met u om de situatie ter plekke te bekijken en op basis van úw wensen een passende offerte te maken. Klik hier om contact met ons op te nemen.

Bekijk onze projecten